Enric.es - Enric Sanchez Cusell

AVÍS: El blog no s'actualitza des de 2008, jo, l'Enric, ara (2011) estic estudiant quart de Llicenciatura de Matemàtiques i Enginyeria Informàtica a la UPC de Barcelona i tinc 20 anys. Tant de bo alguna cosa del que hi hagi us sigui d'utilitat. Enric Cusell Sanchez

Blog personal de l’Enric Sánchez Cusell, i ara amb fotos
Hi ha alguna cosa més important que la lògica: la imaginació.
Alfred Hitchcock

Matefest i Infofest 2007 a la UB

Por Enric el 12 de April de 2007 en Uncategorized

Aprendre a calcular la probabilitat de guanyar en una partida de pòquer, de dòmino, de la ruleta o jugant al cupó i a la Primitiva és possible a la Facultat de Matemàtiques de la Universitat de Barcelona (UB). Ahir el claustre d’aquest històric edifici, situat a la plaça Universitat, va ser la seu de la setena edició de Matefest-Infofest, una trobada destinada a mostrar la cara més lúdica i entretinguda de les matemàtiques, una de les assignatures més àrdues de l’etapa escolar i una llicenciatura universitària que ha registrat un important descens pel que fa al nombre de matriculats durant els últims anys. La informàtica, des de l’anterior convocatòria, és l’altra protagonista de la trobada.

Això és, vaig assistir a la Matefest fa uns dies a la Universitat de Barcelona. Va estar molt bé, me’n parlar al Saló de l’ensenyament, quan preguntava sobre informació a l’estand de la UB.

Va ser una espècie de jornada de portes obertes, on tothom qui volia va poder gaudir del pati que tenen, que no està gens malament. El que vaig veure a les aules, és que moltes eren amb cadires sense taules, de les que només tenen un suport on hi cap un full! Molta gent m’ha dit que hi ha llocs on ni tan sols hi ha on arrepenjar-se, però és que els hi tinc especial mania a aquest tipu de cadira-taules.

Seguint en el tema, va haver-hi tres conferències que em van agradar molt. Les van adaptar moltíssim als estudiants que hi havia, és a dir que ho van fer molt divulgatiu.

Primer el Dr. Josep Pla i Carrera (molt agradable, per cert), que és l’autor de “Introducció a la metodologia de la matemàtica“, va introduir-nos grans matemàtics, resumint el seu treball, explicant algunes parts d’aquests, parlant de la constant d’Euler, anècdotes on hi intervenien matemàtics, diverses demostracions i més coses que tinc resumides però que no exposaré, que això quedaria massa llarg.

Després el Dr. Carles Casacuberta Vergés va introduir-nos a la topologia amb una conferència titulada “Nusos, enllaços i embolics”, que em va fer pensar si realitzar el meu treball de recerca sobre això. Explicava que un cordill amb un nus (matemàticament parlant) es pot representar com un polinomi, que es pot esbrinar quan un nus és trivial o no (si els embolics es poden desfer sense tallar cap corda o no), i crec que va quedar una mica penjada la part final de les trenes, però tot va quedar molt clar. A més, el fet d’haver portat uns cables liats va amenitzar la conferència. També va dir (o vaig entendre) que era un camp al que encara li quedava molt per recórrer. Per exemple, deia que una setmana abans havia llegit una publicació de no recordo què, interessant i innovadora.

Molt bé, l’últim va ser el Dr. Xavier Jarque i Ribera, que ens va parlar de la teoria de jocs. Algú recorda el dilema del presoner? És el clàssic cas que es presenta en introduccions a la teoria de jocs. Doncs l’esmentat conferenciant va adaptar-lo i va deixar-ho tot també molt clar. Va explicar el problema que hi havia en el sector energètic actualment i ho va relacionar amb les matemàtiques i l’economia (un interessant àmbit). Tot acompanyat d’aquesta presentació.

A part de les conferències també hi havia stands, en tot cas qui vulgui saber alguna cosa més pot llegir-se l’article que va publicar el diari El Punt l’endemà. Ensenyaven com guanyar al joc de Wytoff, explicaven com s’involucra la probabilitat als jocs d’atzar, podies visualitzar políedres mitjançant un joc de miralls, i moltíssimes altres coses.

Ostres, i mira per on que l’endemà el professor de Català em comenta que m’ha vist a la contraportada del diari! A l’hora del pati ho vaig anar a comprovar i si, era jo escoltant atentament a l’estand de Topologia.

enric-matefest-ub-2007.jpg

Imatge feta per Andreu Puig per al Punt

Comentarios

 1. Jaja, que gracia que te hagan fotos sin darse cuenta… es donde mejor se sale.
  ¡Siempre estás viajando! Te tengo una envidia 😛
  Pero tranqui, es envidia sana…
  Saluditos,

 2. jokin a.t.
  18 d'April del 2007

  Enric: fa dies que no entrava pel blog he estat viatjant, però veig que estas una mica mandrós.

  A quina de les dues et vas lligar?

  Salutacions i endevant!

 3. Si, escric poc perquè em saturo quan penso en les coses que haig d’escriure. Creia que t’havia sentat malament alguna cosa que havia dit. Espero que les vacances t’hagin anat molt bé, i sobre aquella quedada de bloggers francesos que em vas parlar, no la coneixia però tampoc hi vaig assistir.

  A cap de les dues, carai! Però què et penses de mi? La de la dreta era una estudiant de Matemàtiques de la UB a qui vaig escoltar atentament, l’altra ni idea, una espectadora com jo.

  El rebre pocs comentaris també em deixava d’animar a seguir endavant, però ho faré. Molta sort Jokin!

Añade tu opinión

*

*