Enric.es - Enric Sanchez Cusell

AVÍS: El blog no s'actualitza des de 2008, jo, l'Enric, ara (2011) estic estudiant quart de Llicenciatura de Matemàtiques i Enginyeria Informàtica a la UPC de Barcelona i tinc 20 anys. Tant de bo alguna cosa del que hi hagi us sigui d'utilitat. Enric Cusell Sanchez

Blog personal de l’Enric Sánchez Cusell, i ara amb fotos
La labor del profesor no es demostrar lo que sabe, es transmitirlo.
LasMatematicas.es

El cub de Rubik

Por Enric el 12 de January de 2007 en Uncategorized

rubik-oficial.jpgEl cub de Rubik és una joguina força coneguda, segurament tots la coneixeu. Doncs aquest nadal (en realitat els reis) m’han portat un cub de Rubik tradicional, 3x3x3. El va inventar l’escultor i arquitecte Erno Rubik l’any 1974 i va estar de moda durant l’època i també durant força temps. Actualment hi ha diferents models apart del 3x3x3. El 4x4x4 i el 5x5x5 són els “més” populars, però n’hi ha fins a 11x11x11 si Google no falla. Doncs ara jo volia veure què tal.

Primer em semblava impossible, igual que tothom que ho ha provat. Però el secret està en seguir una estratègia molt definida. Reconec que fer-ne un de sencer en menys de… diguem… 5 hores només ho podria aconseguir una persona amb una mica d’orientació.

El primer dia vaig trobar una espècie de guia amb uns algoritmes (pautes, moviments concrets) per solucionar-lo (al principi una mica difícil d’entendre, però més endavant ja no) el qual em va ajudar a resoldre el cub el mateix dia. La primera vegada vaig trigar quasi una hora, però al menys “l’havia resolt”. Ja m’estava bé!

Per si a algú l’interessa no em guardaré la guia només per mi, és bo que tothom hi pugui accedir, ja que està feta per això: Cómo resolver el cubo de Rubik clic per a descarregar-la. Al principi pot semblar una mica liosa, però és interessant. L’he tret de la famosa entrada per resoldre el cub de Rubik de Microsiervos.

Bé, amb sis cares de colors diferents i nou quadres a cada cara no pot ser tant difícil, quantes combinacions hi deu haver? Cent, dues-centes? Doncs no! Em vaig quedar ben sorprès, les posicions en les que es pot trobar un cub de Rubik són exactament:

[math]2^27*3^14*5^3*7^2*11=43 252 003 274 489 856 000[/math]

El que vindrien a ser 43 trilions de posicions. És curiós.

cub-de-rubik.jpg

I un cop l’has resolt…? Bé, pots deixar-lo abandonat o seguir buscant noves tècniques de resolució. Més ràpides i més difícils, és clar. Una bona web per això és www.rubikaz.com. Però bé, volia comentar que hi ha campionats de cubs de Rubik. Em centraré en explicar els de 3x3x3. Consisteix en a veure qui el fa més ràpid i el record del món està en poc més de 12 segons. Si, en 12 segons un cub sencer (vídeo). És alucinant. I el d’espanya són aproximadament 36 segons.

Cap aficionat pretén això, ni molt menys, però és curiós com es nota que cada cop es tarda menys. I per exemple jo ara ja no necessito la guia anterior perquè m’he acabat aprenent els “passos” de memòria. És més senzill del que sembla. Val a dir que jo li tenia molt de respecte. El meu record (que bé que sona…) és resoldre’l en 5 minuts i 2 segons i no fa ni una setmana que m’hi he posat. És com tot, requereix pràctica. A veure si em grabo i poso un video 🙂

resolent-rubik.jpg cub-rubik-3.jpg

Ànims i a provar-ho! Això si, el cub (almenys l’oficial) és més car del que em pensava, quasi 20€!

Comentarios

 1. […] Ahir vaig fer-li una ràpida introducció al Cub de Rubik, explicant on trobar “pistes” per saber com es pot resoldre i exposant la modalitat (crec que és la única) de l’speedcubing, que consisteix en resoldre un cub de Rubik com abans millor. Tot i així si algú vol saber-ne més, sempre pot consultar a l’enciclopèdia d’Espanya, o a l’anglesa! Mira per on… que m’he animat a fer un altre video (no, no hi surto jo dient coses de les meves). […]

 2. Jo vaig esbrinar una suposada manera de passar per totes les posicions del cub de Rubik de tal manera que un dia o altre el resoldria, el que no imaginava és que hi hagués tantes posicions, ja entenc perquè no el vaig acabar al intentar comprovar-ho i el vaig acabar llençant al fons d’un armari xD.

 3. Per cert, estàs segur que el record és 12 segons? És que em sona d’haver-lo vist fer més ràpid. Per cert, al youtube hi ha uns vídeos d’un robot que resol els cubs de rubik, i ho fa bastant ràpid (diria que menys de mig minut).

 4. Ruben Cobos
  21 d'January del 2007

  Pero en que idioma esta escrito esto??????????

 5. Respeto que lo llames mierda, cada uno lo llama como quiere, pero sería más correcto llamarlo “Entrada” o “Post“. Y está escrito en catalán. ¿Por qué lo preguntas?

 6. oye te supodria mucha molestia el editarlo en castellano me resulta un tanto dificil la comprension de algunas palabras y no disfruto del blog.
  Gracias.

 7. A los que no entendeis lo que pone, si realmente os interesa, aprended catalan y así os llevais algo nuevo. En segundo lugar un poco de educación! PEDAZO DE INCULTO.

  Comentari per l’Enric purament constructiu. Diria que en català és Algorisme.

  Felicitats per el blog. Molt bona feina

 8. enric! 😀
  des de petita que tenia un cub de rubik a casa però (diga’m inculta) creia que l’objectiu era resoldre només una cara xD així que ho feia i tan feliç! però fa temps vaig saber que s’havien de resoldre totes les cares jajaja i mira, ara de vacances m’aborria i mirant un video del youtube l’he resolt! 😛 m’he sentit molt feliç quan he vist que l’havia acabat, jo també pensava que era impossible xD ara em miraré la guia que has posat aquí, a veure si el puc resoldre sense mirar el video (poc mèrit xD)

  ja et diré! 😛

  i que crack, he vist el teu video del youtube! que guai, a veure si jo puc aconseguir fer-lo sense el video i tal i vaig veien com cada cop vaig més de pressa ^^

  (K)

Añade tu opinión

*

*