Enric.es - Enric Sanchez Cusell

AVÍS: El blog no s'actualitza des de 2008, jo, l'Enric, ara (2011) estic estudiant quart de Llicenciatura de Matemàtiques i Enginyeria Informàtica a la UPC de Barcelona i tinc 20 anys. Tant de bo alguna cosa del que hi hagi us sigui d'utilitat. Enric Cusell Sanchez

Blog personal de l’Enric Sánchez Cusell, i ara amb fotos
La filosofia molts cops no reporta res, però estalvia molt.
Johann Wolfgang Von Goethe

8 consells per comprar per internet

Por Enric el 27 de December de 2006 en Uncategorized

L’any 2006 les compres per internet a Espanya han crescut en un 50% segons Panda Software i, el més fort, és que la quantitat mitja robada en fraus on line és de 6.383 euros per víctima! Per això, cal tenir en compte aquests 8 senzills punts, que potser a alguns us semblaran evidents, però a altres interessants: (bé, jo n’hi afegeixo uns consells de collita pròpia).

compras_internet.jpg
 1. Direccions curtes: No fiarse, en principi, de las direccions massa llargues. Confirmar que la pàgina on es realitzarà la compra pertany realment al venedor i no és d’algun desaprensiu.
 2. Investigar: A través de la pròpia Xarxa, buscant referències a altres llocs o rastrejant els comentaris d’altres usuaris, verificant que la pàgina que ens interessa no és una façana sense venda darrera.
 3. Evitar els “links“: No accedir a pàgines de compra a través d’enllaços rebuts al e-mail. Teclejar la direcció sempre manualment.
 4. Direcció segura: Comprovar que la direcció del lloc és segura. Ha de començar amb https:// (amb s final). Ha d’aparèixer un candau tancat a la barra d’estat (inferior) del navegador.
 5. Comprovar les dades: Fent doble clic sobre el candau apareixen les dades del lloc visitat. Comprovar que coincideixen.
 6. Formularis: Enviar tota la informació personal (nom, nombres de compte…) a través de formularis segurs, mai per e-mail, que és fàcilment detectable.
 7. Seguretat avançada: Utilitzar els mitjans de seguretat avançats oferts per les entitats bancàries: targetes de compra on line, assegurances de compra…
 8. Actualitzar: Tenir al dia els programes instalats amb els pegats (parches, actualitzacions) de seguretat que vagin apareixent.
internet-seguridad.jpg

Consells d’Enric.es sobre la compra d’Internet

 1. Passar anti espies: Descarregar el Spy-Bot i l’Ad-Aware, instalar-los i deixar que escanegin l’ordinador en busca de programes espia malignes i després, eliminar-los.
 2. No guardar informació llegible: A les últimes cases que he anat, tenien almenys 10 espies (quasi virus, però a vegades més perillosos) per dir alguna cosa. MAI s’ha de deixar un document de texte on hi hagi escrita cap contrassenya, nombre de targeta de crèdit, etc… Ni tampoc una imatge de la VISA (o la targeta que sigui) escanejada (imatge que he trobat a l’ordinador de casa, que m’havien escanejat la meva!).
 3. Evitar al loro-mirón: Dubto que la majoria de gent pugui memoritzar una targeta de crèdit en menys d’un minut, però si hi ha algú al teu costat tens més risc de si no hi és ;-).
 4. Desactivar el recordatori de formularis als navegadors: A vegades els navegadors recorden el que s’ha escrit en un formulari, així que més val assegurar-se de tenir-lo desactivat (Herramientas, Opciones…). D’altra banda només caldria fer doble clic al formulari o escriure el primer dígit. En principi a les webs segures no es guarden, però em vaig espantar quan em va passar per primer cop. Això vol dir que està guardat en “algun lloc” de l’ordinador. (Veure punt 2).
formulari.gif

Traducció de 20minutos.es. Una campanya relacionada.

Comentarios

 1. Molt instructiu aquesta entrada del 27 de desembre. Jo, la veritat apart de billets de RENFE i algun llibre raro, no he comprat res més i no en tinc gaire interés al tema però m’agradaria imprimir aquesta entrada per tenir-la a l’abast i poder-la pasar a algú conegut que hi estigui interessat. Com que soc ciberanalfabetfuncional, em podrías dir com tinc que fer per imprimir nomès aquesta entrada dels 8 consells…?

  Moltes gràcies per la molèstia per endevant. Feliç any nou. Jokin

 2. Bé doncs.. si t’hi fixes ara quan accedeixes a un article fent-hi clic, a sota del títol i a la part de la dreta tens l’opció de visualitzar-ne la versió per a imprimir.

  Un cop allà, hauràs d’apretar abaix, on posa: “Apreta aqui per imprimir”.

  Espero que sigui útil. I per cert, m’he quedat alucinant quan ho has dit perquè jo també me l’havia imprimit just quan el vaig acabar d’escriure. La veritat és que no és cap “manual definitiu”, però és interessant tenir-ho present.

  Si.. comprar per internet és signe de tenir poc temps 🙁 (a no ser que facis compres a l’extranger, per exemple, de coses que aqui no es poden obtenir. Amazon.com per exemple :P)

 3. No sé què passa a la versió per imprimir que l’enllaç “SpyBot” se l’ha carregat!

 4. frikiiis

Añade tu opinión

*

*