Enric.es - Enric Sanchez Cusell

AVÍS: El blog no s'actualitza des de 2008, jo, l'Enric, ara (2011) estic estudiant quart de Llicenciatura de Matemàtiques i Enginyeria Informàtica a la UPC de Barcelona i tinc 20 anys. Tant de bo alguna cosa del que hi hagi us sigui d'utilitat. Enric Cusell Sanchez

Blog personal de l’Enric Sánchez Cusell, i ara amb fotos
Quan les lleis de la matemàtica es refereixen a la realitat, no són certes; quan són certes, no es refereixen a la realitat.
Albert Einstein

Llibre: El dimoni dels nombres

Por Enric el 09 de December de 2006 en Uncategorized

El llibre El dimoni dels nombres el vaig conèixer gràcies a que el meu professor de matemàtiques de 4rt d’ESO ens en va parlar. I, com no, vaig anar a fer un volt per la nova biblioteca i em va aparèixer.

el-dimoni-dels-nombres.jpg
Clic per ampliar

És una petita joia per la qualitat de les seves il.lustracions, i ha estat un autèntic best-seller. És la història d’un noi, el Robert, a qui no agraden gens les matermàtiques. Cada nit té un somni, en què se li apareix el dimoni dels nombres. Li explica curiositats dels nombres, propietats dels nombres, sistemes de numeració, elements geomètrics, combinatòria, … i tot d’una forma atractiva, que fan que Robert a mesura que avança la novel.la tingui més i més ganes d’aprendre matemàtiques.

Com no podria ser d’altra manera, Pitàgores i les seves demostracions ocupen l’atenció dels protagonistes al quart capítol, titulat “La quarta nit”. El capítol està dedicat als nombres ximples, és a dir els irracionals. També se’ns parla del pentàgon -símbol de l’escola pitagòrica- i els cossos geomètrics al capítol “La desena nit”. Dels nombres (com el títol de l’obra fa suposar n’hi ha mencions en gairebé tots els capítols), n’observem la referència als triangulars,als quadrats, primers,.. Es comenta el Principi de Pitàgores, i hi ha una referència a la seva persona com “el que ha inventat supera amb escreix tota la resta”

Via XTEC

Només em faltaria afegir que a la última nit, la nit 12, hi aparèixen matemàtics molt interessants, i el llibre explica d’una manera molt fàcil i resumida el que van fer. Pròximament els llistaré i els explicaré breument, per tenir-los a mà. Per cert, me’l vaig llegir aquest estiu.

Comentarios

 1. Buff, des de l’entrada “Si et pregunto…” que no he pogut visitar el teu bloc, i ara m’he fet un fart de llegir.
  Comentaré els comentaris per ordre invers a com estan publicats al blog.

  “Intel·ligència, oportunitats i amics”: Veig que llegeixes Kirai.net!!! Bé, es nota en el diseny del teu blog XD. Has vist la última entrada que ha publicat sobre els “líders de la societat”? (titulada “¿Cómo convertirse en un líder de la sociedad?”) Està força relacionada, també ho relaciona amb la intel·ligència, les oportunitats (bé, això no gaire) i els amics (això últim ho remarca bastant).

  “El nombre pel qual tots juguem”: Pel què he vist jo jugo per un 5, jujuju! (vull fer una enginyeria informàtica). Per cert, llegint els comentaris he vist que vols fer Matemàtiques, podries fer Matemàtiques Enginyeria informàtica a la UAB i així, en el cas que trobessis les Matemàtiques massa difícils les podries deixar sense perdre cap any (diria que a l’UPC fan el mateix però amb possibilitats de convinar altres carreres, de manera que podries fer Matemàtiques alguna altra carrera més fàcil).

  “El Perfume…” ——- (No Comments, no la he vista, però fa bona pinta).

  “Avui en faig 100”: Felicitats!!!! Encara que ara ja en portis 104 XD.

  Mini entrada: “Fes un salt”: L’icona que tens posat és el millor dels quatre entre els que es pot escollir. Un dia has d’explicar com fer-ho que fa temps que ho vaig veure en un altre bloc i ho vull fer al meu! (També podries explicar com posar les frases aleatories) (Tot això si amb blogger es pot fer, es clar!) (Em sap greu, però és que tot el que sé d’HTML ho he après per experimentació, més concretament per la forma d’acció-reacció XD) (He posat molts parèntesis seguits, no?).

  “Déjà vu…”: La volia anar a veure, però al final em vaig decidir per Scoop, m’encanten les últimes pel·lícules del Woody Allen!

  Finalment l’entrada actual, “El dimoni dels nombres” (efectes sonors: soroll d’esbufeg. Efectes visuals: mà que s’aixuga la suor): Aquest llibre me’l van comprar quan va sortir, que deuria estar fent primària, i recordo que la meva mare va intentar que me’l llegís i ha acabat ple de pols en un armari XD. Si dius que esà bé potser, repeteixo, POTSER me’l llegeixo.

  Bé, diria que no em deixo res… Ah!, sí, la neu! Podries posar que només caigués quan obres la pàgina, és que quan estàs llegint distreu i molesta (almenys a mi) o com a mínim posa que es pugui desactivar.

  Ara sí que està!

 2. Tranquil, és que m’ha donat per a escriure molt avui. Si, últimament ja no ho llegeixo tant, però si. Quan va canviar el disseny vaig mirar si era seu o l’havia tret d’algun lloc, i al veure que era lliure me’n vaig enamorar. És simple i a l’hora elegant.

  Si, al saló de l’ensenyament també vaig veure que a la UAB oferien Informàtica Matemàtiques en 6 anys, i crec que només hi havia 20 places però, tot i així, la nota de tall era 5. A la UPC no estic informat de cap doble-carrera. De totes maneres no tinc la intenció de començar així, perquè vull dedicar-me al màxim en una cosa i no anar trampejant.

  Scoop, sabia que me’n deixava alguna. L’haig d’anar a veure! Oops.. ja no la fan. M’hauré desperar.

  El dimoni dels nombres? Si tens temps, fes-li una ullada ;).

  I si, estaria bé fer una explicació de com funcionen totes aquestes xurradetes que vaig posant. M’has donat una molt bona idea, tot i que a blogger lo de “fer salts” ho veig difícil. Mm.. potser és que cauen 25 boles de neu de cop, i són moltes. Em pensaré això de que només surtin a la portada, en principi no té cap complicació. L’altre cosa que és que l’usuari esculli si les vol desactivar o no és més complicat, les desactiva només fins que canvia de pàgina o se li guarda una cookie dient que mai més es mostri neu?
  T’ha quedat un comentari dens 🙂

  PD: I tu, en principi, a quina universitat tens pensat anar?

 3. Lo de evitar que la nieve caiga en otra páginas que no sea la principal es facilisimo.

  Con cookies harías una comprobación en la página inicial:

  y en otro lugar el script que creara las cookies según la eleccion del usuario

  y si quiere volver a ver a la nieve que se cargue a la cookie aplicando un tiempo negativo a la existente.

  En fin, a mi también me molesta bastante la nieve, como que ahora mismo usando Firefox me ha caido ya más de 400 veces ¬¬

 4. Lo de evitar que la nieve caiga en otra páginas que no sea la principal es facilisimo.

  if($PHP_SELF==”index.php”){
  //ejecuta script nieve
  }

  Con cookies harías una comprobación en la página inicial:
  if(!isset($cookie)){
  //ejecuta script
  }

  y en otro lugar el script que creara las cookies según la eleccion del usuario

  setcookie(bla,bla,bla)

  y si quiere volver a ver a la nieve que se cargue a la cookie aplicando un tiempo negativo a la existente.

  En fin, a mi también me molesta bastante la nieve, como que ahora mismo usando Firefox me ha caido ya más de 400 veces ¬¬

 5. Jo de universitat sempre he pensat d’anar a la UAB, per proximitat i perquè els meus pares també hi van anar, però no en descarto cap altre.
  Sobre el què he dit de combinar carreres a l’UPC, almenys l’any passat es podia fer. És que per un treball de l’escola ens van fer fer un currículum vitae i, informant-me vaig trobar que a la UPC es podien combinar les Matemàtiques amb una altra carrera (n’hi havia 4 o 5 per triar).
  [tac, tac, tac (soroll de tecles de teclat)] Ja ho he trobat, a la UPC pots cursar Matemàtiques amb, o Enginyeria de Telecomunicació o Enginyeria Informàtica o Enginyeria Industrial o Enginyeria de Camins, Canals i Ports (en qualsevol de les combinacions es necessiten 6 anys per acabar-la).

 6. Oh, podries passar-me el lloc on has trobat les “combinacions” de carreres de la UPC? És per documentar-me, gràcies 😉

 7. A la pròpia web de la Universitat: http://www.upc.es/

  Vas al menú de l’esquerra, a l’apartat d’informació sobre, a estudis, 1r / 1r i 2n cicles, estudis per àmbits i finalment Dobles titulacions. Aquí i trobaràs totes les possibilitats que et vaig dir i altres possibilitats combinant les carreres que es poden combinar amb matemàtiques.

Añade tu opinión

*

*