Enric.es - Enric Sanchez Cusell

AVÍS: El blog no s'actualitza des de 2008, jo, l'Enric, ara (2011) estic estudiant quart de Llicenciatura de Matemàtiques i Enginyeria Informàtica a la UPC de Barcelona i tinc 20 anys. Tant de bo alguna cosa del que hi hagi us sigui d'utilitat. Enric Cusell Sanchez

Blog personal de l’Enric Sánchez Cusell, i ara amb fotos
Newton ha sido un hombre afortunado; solo una vez puede descubrirse el sistema del mundo, y el lo ha descubierto.
Lagrange

Censura als instituts

Por Enric el 16 de November de 2006 en Uncategorized

franco.jpgHo explicaré cronològicament, per no liar-vos. Ho trobo molt fort, molt. Jo ho titularia: “A l’institut m’han censurat un treball“.
Tot va començar en una classe de religió, on ens van demanar que féssim un treball sobre algun tema “discutible”, com ara la violència, l’Eutanàsia, la pena de mort, la pau, la immigració…

Doncs bé, després de formar el grup amb l’Albert, l’Arcadi i en Samuel vam escollir la violència, més concretament la violència urbana. Per què? Això és un altre tema. Però creiem que és una cosa que tenim aprop de casa i caldria proposar solucions.

Què millor que escollir una pel·lícula com La Naranja Mecánica on s’hi veu reflexada l’actitud d’uns joves molt violents.

Després d’estar més de dues setmanes treballant-lo a classe vam tenir que acabar-lo a casa (com a detall, vam estar de les 11 del matí fins les 4 de la tarda) per deixar-lo llest del tot.

El treball consistia en primer fer una presentació, després fer la visualització de la pel·lícula i, per acabar, exposar el treball complet: fer-ne una reflexió, passar un qüestionari (i altres activitats exclusives que havíem preparat).

Bé, li vam preguntar a la professora si podíem fer aquesta peli (abans de fer el treball, clar), ja que és molt violenta i té escenes per a majors de 18 anys. Ens va dir que si, que tranquils. Vam quedar un dia per mirar-la tots els 4 del grup (3 hores més de dedicació) per després poder-ne fer l’estudi. Li vam repetir que era una pel·lícula molt violenta, que si de veritat podíem fer-la, i va tornar a dir que si.

Doncs bé, ahir ens va reunir als del grup per parlar amb nosaltres i tan tranquil·la ens va dir que aquesta peli no la podíem veure, que havíem de repetir el treball. I que en el nostre cas, com que tot el treball estava basat al voltant de la pel·lícula, no podíem aprofitar res. Havíem de repetir-lo :|! I per què? Perquè dèiem que aquesta pel·lícula no era adequada per l’estil de l’escola, i que era per majors d’edat i nosaltres no ho érem. Després ho va intentar raonar excusant-se amb que hi havia una nova llei que regulava la visualització de determinats continguts als instituts (centres educatius).

I tu, què en penses de la censura als instituts?

Era inconcebible, tornar a fer tot el treball, amb el que va costar! Ah, i a més ens va dir que això va sorgir perquè la professora de religió de l’altra classe (dels de lletres) havia trobat que uns de la seva classe volien veure la pel·lícula Trainspotting, que no l’he vist sencera, però no crec que sigui tan bèstia. I saps què és el més fort? Que l’any passat ens la van passar, els mateixos professors del mateix centre ens van fer veure Trainspotting! I… parlant de pel·lícules bèsties, també ens van fer veure Hotel Rwanda, la qual crec que és MOLT MÉS traumatitzadora que La Naranja Mecánica (la segona ja es veu bastant antiga i és una història falsa, Hotel Rwanda és realitat).
Va home va, per aquí no hi passem. De la nostra classe també van censurarLa Pasión de Cristo“.

L’institut és religiós i concertat, i trobo perfecte que hi hagi un control del que veiem (perquè la veritat és que hi ha alumnes molt pirats), però que ens facin això després d’haver-lo acceptat? NO.

Com deia aquest matí en Samuel, això és un error del cole (i crec que té raó, les professores es podrien haver parlat el tema de prohibir pel·lícules abans que els alumnes fessin els treballs, i llavors no ens haguéssim queixat) i no sóm nosaltres que ho tenim que arreglar, sinó ells. “La Naranja Mecánica incita a la violència”. Llavors perquè ens van passar V de Vendetta. Inicita V de Vendetta al terrorisme? 😉
Actualització: Després d’aquest petit conflicte van anar a parlar amb el tutor i ens va dir que miraria si podia fer algo. Avui ha vingut a classe dient-nos que ja estava solucionat!

Avui al matí tota la classe ho sabia, perquè ahir m’ho vaig posar al nick del messenger live. I l’Adrià en especial ens ha donat suport. Dient que això era injust i que ell retiraria el seu treball si feien això :). Un gest valorable!

Que bé! Tot i així, què en penses de la censura als instituts?

[tags]censure, censorship, institute, la naranja mecanica, films, movies, pel·lícules, català, religió, religión, religion, trainspotting, la pasion de cristo, censura, prohibició, injustícia, injusticia[/tags]

Comentarios

 1. La veritat es que quan ens van dir que l’havíem de repetir TOT em vaig quedar de pedra. Sort que al final sembla que es podrà solucionar encara que jo crec que des de el principi no s’haurien de sancionar pel·lícules perquè al cap i a la fi les mes “polèmiques” acostumen a ser les que mes es poden reflexionar desprès i això era el que es buscava. Si les pel·lícules realment incitessin a el que es veu en elles probablement la humanitat s’hauria extingit, ja que a la majoria de pel·lícules de avui en dia s’hi representen conflictes amb morts, de terror, etc… imaginat mires La Naranja mecánica, V de Vendetta i SAW III, i tens instints de terrorista boig ultra-violent? (i mirar colegas en el bosque no cola per arreglar-ho eeh!). Dons vinga noi a per el 10 en el treball de religió!

 2. A per el 10? Ho veig una mica difícil, han posat el llistó molt alt. Tot i així ho intentarem, i més ara que ens ha passat això.

  M’ha fet molta gràcia lo de “Si les pel·lícules realment incitessin a el que es veu en elles probablement la humanitat s’hauria extingit” i la combinació de pel·lícules “destructores” 😉 que existeixen.
  Tens molta raó, els éssers humans tenim la peculiaritat que aprenem dels nostres errors, osigui que també podem prendre un exemple com a mal exemple.

 3. Això que us han fet no és censura, és estupidesa. Si us diuen que sí que el podeu fer s’han de fotre, i en tot cas, dir-vos o dir a la classe que no acceptarien més treballs així, però mai canviar de parer a l’últim moment.

  Del que has dit en el comentari, que els humans aprenem dels errors hauries de posar que ALGUNS humans aprenem dels errors XD.

 4. Hola Enric: Abans de res dir-te que disculpis les meves faltes d’ortografia en català. Jo no soc català i mai l’he estudiat. Fa anys que visc aquí i ho he aprés a parlar amb la gent però a escriure l’he anant aprenent pel meu compte, llegint sobre tot. I amb el accents i els pronombres febles i la l.l geminada la veritat és que no ´m’aclaro gaire i ” si l’encerto l’endivino”.Però la llengua catalana m’agrada molt, com els idiomes en general.

  Et diré una primera cosa sobre aquest cas i continuaré escribint més tard perquè ara tinc que martxar. En la meva opinió no és tampoc un cas de censura, però no penso, com diu Darkdragon, que sigui una estupidesa , encara que ho pugui semblar.

  Dius que estudias en un col.legi concertat religiós, no?
  Llavors jo penso que la professora , en un principi , va trovar bé, que traballeseu sobre aquest films, però que després ho va consultar amb algú de la direcció (Cap d’estudis, Cap de Departament…) i aquest “algú” li va fer veure a la professora que els films elgits eren molt forts i recomenats per majors de 18 anys i pot ser va pensar que no era adequat que un coll.legi religiós permetés treballar als seus alumnes amb aquest material i , en conseqüencia la professora va tenir de cambiar d’opinió.

  Es raonable, no?

  Ara bé , aquest argument té un punt feble: no entenc, si va ser com jo dic, perquè la professora no us ho va explicar tranquilament.

  Be Enric, tinc que deixar-ho pel moment. Després m’agradaria parlar-te d’aquest films.

  Salutacions i fins desprès. Jokin

 5. Stanley Kubrick és per mí un dels grands directors de cinema del segle passat i la seva pel.lícula “2.001” és per mí, pot ser, la pel.lícula de la meva vida. Va sortir quand tenía 18 anys i recordo que vaig anar durant una setmana seguida al cine per a veura-la cada día. Després l’he vista un munt de vegades.

  “La naranja mecánica” nomès vaig poder veura-la una vegada, crec que tenía 20 anys. Hem va impresionar tant que crec que ha marcat tota la meva vida el concepte moral deL MAL. Era una pel.licula de ciència ficció, pero amb el pas del temps es pot dir que va resultar una pel.licula profética.

  Qué , sinò, és un reflexe de la pel.licula el terrible vídeo de caixer de Sant Gervasi l’any passat quan aquells tipus “normals” van assasinar, cremant-la, aquella pobre dona homeless? I segur que aquells paios no l’havien vista, la pel.lícula.

  I quan una panda grava amb el mòvil una pallisa a un company de classe? ¿No estem veiem “La naranja mecánica?

  etc. etc.

  El tema del MAL, el tema de la VIOLÈNCIA GRATÜITA, la terrible possibilitat de que nosaltres pugesim ser testimonis cómplices d’aquest tipus de comportament…

  ¡Quin gran tema, el tema del MAL! Un tema que ha fascinat als èssers humans des-de les tragèdies gregues fins l’últim film del gran director Scorssese “Infiltrados” (no et perdis aquesta pel.licula a poder ser en versió original ,si vius a Barcelona!!!)!

  ¿Com vareu enfocar el treball sobre la pel.licula de Kubrick? ¿No ho podries penjar al teu blog?

  Bueno, dejo de dar la brasa , por ahora. Salutacions.

 6. Teniu raó els dos, la paraula “censura” la podria posar entre cometes, m’heu fet reflexionar.

  A veure jokin a.t., del que em queixava era de que ens hagués dit que si sense consultar-ho, sabent que hi dedicariem un temps (que podriem haver aprofitat per altres assignatures, per exemple) i que hi havia la possibilitat que no ens ho acceptessin.

  Clar que us entenc, no és del tot censura, i ara més que ens han donat permís per exposar el treball de manera normal.

  “va pensar que no era adequat que un coll.legi religiós permetés treballar als seus alumnes amb aquest material”

  Val, és un institut religiós, però no molt religiós. És religiós perquè és “Escola Pia” i el van fundar els escolapis, però l’activitat més religiosa que celebrem la celebrem 1 cop a l’any, i no es tracta d’anar a missa ni res d’això. Tenim una assignatura de religió, però on tractem (com has pogut comprovar) temes ètics. Amb això vull dir que no es poden regir en que el tipus d’escola és així. Està molt bé que ho controlin com ja vaig dir, però que no donin permís per tractar un tema delicat sense consultar-ho, sabent que ens poden posar en un problema.

  Jo no he vist cap altra pel·lícula de Stanley Kubrick (sempre m’enrecordaré del seu nom), però m’han dit que La chaqueta metálica està força bé.

  Ens veiem, estimat lector 😛 (que bé que sona)

 7. Uooo, jo també vaig a una Escola Pia! Ja provaré de fer un treball conflictiu a veure què em diuen XD, però no crec que em diguin res, els professors que tenim tenen una mentalitat bastant oberta. Per cert, nosaltres sí que anem a missa, un cop al trimestre fem una eucaristia, encara que és voluntària.
  Jokin, tens raó, potser estupidesa no és la paraula adequada per definir-ho, però és que no trobo la paraula adecuada T_T. Per cert, per haver après a escriure en català tu sol ho fas força bé, sí que hi ha algun accent mal col·locat o alguna falta, però no està gens malament, és més, hi ha molta gent catalana i que ha estudiat el català a l’escola que escriu bastant pitjor que tu. Per cert, en la ela geminada, prova de fer el punt d’entre mig de les eles apretant Shift 3.

 8. Thanks Drarkdragoon: m’ha pujat la moral ortogràgica-llingüistica.

  Per cert on és la tecla shift? (tambè soc bastant analfabet digital)

 9. La tecla Shift és la que serveix per fer les lletres majúscules.

 10. Si, està a sobre de les tecles control, a les dues bandes. La fletxa cap amunt! Potser posa “Mayús” (no confondre amb “Bloq Mayús”.

 11. gràcies

Añade tu opinión

*

*