Enric.es - Enric Sanchez Cusell

AVÍS: El blog no s'actualitza des de 2008, jo, l'Enric, ara (2011) estic estudiant quart de Llicenciatura de Matemàtiques i Enginyeria Informàtica a la UPC de Barcelona i tinc 20 anys. Tant de bo alguna cosa del que hi hagi us sigui d'utilitat. Enric Cusell Sanchez

Blog personal de l’Enric Sánchez Cusell, i ara amb fotos
La filosofia és l'amor a la saviesa.
Pitagoras

Polinomi redundant una mica gros

Por Enric el 14 de November de 2006 en Uncategorized

L’altre dia a classe de Matemàtiques, en veure que molts dels exemples que s’inventava el professor de cop no “donaven” vaig pensar com és que no donaven. La conclusió va ser que s’ha de començar amb les arrels del polinomi i després anar-les expandint. Doncs això és el que vaig fer:

[math]((x^4-27x^3-3249x^2%2B87723x)/(x^2-3249)):((x^3-85x^2%2B567x%2B777x%2B999x-20979)/(x^2-58x%2B777))[/math]

I clar.. un cop fet algú l’havia de resoldre, però no podia ser jo mateix, perquè ja sabia què donava. Doncs en Jhony va dedicar-li més d’una hora (això va passar perquè jo vaig cometre un error de càlcul, i després… un altre). Però aqui està la nostra creació, a veure si algú el factoritza i deixa la resposta en un comentari. És entretingut però fàcil. Guanyarà 8 dies de vacances a Marina D’or: Ciudad de Vacaciones.

Algun estudiant de 1r o 2n de batxillerat iluminat amb una mica de temps per invertir? Ànims! Per cert, el resultat de la factorització és curiós.

[tags]matemàtiques, batxillerat, polinomis, polinomi, x, equation, equación, equacio, equació[/tags]

Comentarios

 1. Pfff, encara no he estudiat les equacions de 3r grau, estic just a la pàgina anterior i hem deixat el tema a mitges per fer examen la setmana que ve, XD. I La setmana següent tindré trimestrals, així que fins d’aquí a 3 setmanes no t’ho sabré resoldre T_T. Bé. començaré a simplificar, que això si que ho sé fer.

 2. Jajaja no hi ha pressa. Pren-te el teu temps. 😉

 3. No t’has deixat que tot això és igual a 0?

 4. Bé, és igual, no puc esperar més! No he pogut caure en la temptació i he mirat més endevant del llibre de Mates. He descobert que era més fàcil del que pensava. M’ha donat que X = 0. No sé si ho he fet bé, però s’ha intentat XD.

 5. Jejej no, tot això no és que sigui igual a 0. No m’ho he deixat. T’has confós, segurament has intentat descobrir el valor de X, quan el que s’ha de fer és reduir aquesta expressió a una més simple.

  Per exemple:

  Bé, agraeixo l’esforç :D. Ostres tu, ara em sap greu que hi hagis dedicat temps i que no és el que esperaves.

  Bé, amb el que has dit has donat una pista moolt gran (potser casi inapreciable) per qui el vulgui factoritzar (que no és el mateix que trobar el valor d’una incògnita). Això podria ser una manera de demostrar (només quan tot això és igual a 0) que el valor final és zero. I és una curiositat interessant en el cas que després d’igualar-ho a zero (i perquè no a 8?) ho hagis fet bé.

  Per cert… si ho feu estaria molt bé que posessiu algun pas, encara que no fossin tots 😀 o que escanejessiu el full on ho heu escrit. Bé, potser demano massa.

  Doncs res, si d’aquí a un temps això està igual ja diré quina és la seva factorització (però tindrà menys emoció).

  Darkdragoon, si de veritat t’ho vols mirar, dona-li una ullada a un tema que segur que es diu Polinomis. Tot i que la inteció ha sigut molt agraïda :D!

 6. Aps, doncs si el polinomi no és igual a 0. Em queda la X sola. És a dir que tot factoritzat em queda ***.
  SOLUCIÓ: *** (solució amagada per si algú vol fer-ho, tot i així la pot veure al següent enllaç).
  http://www.sendspace.com/file/zeafwd http://www.enric.es/wp-content/uploads/2006/11/polinomi.zip –> fitxer de word on he fet les operacions.

  PD: El tema que estic és el mateix, però l’hem deixat a mitges com dic en un comentari anterior.

 7. Waw, si. Correcte! Genial, perfecte! L’únic que ho has multiplicat tot per tot i has vist que donava “el mateix”, un mètode interessant :). No per això deixa d’estar bé, però la idea era utilitzar Ruffini, identitats notables… Molt bé!
  T’edito el comentari, perquè ara es pot descarregar des de: http://www.enric.es/wp-content/uploads/2006/11/polinomi.zip
  Millor que estigui a caseta, què et sembla?
  I per què algú que ho vulgui fer no s’ho llegeixi i vegi el resultat “per accident” t’edito el comentari. Qui vulgui saber el resultat pot descarregar-se l’arxiu de l’enllaç anterior i mirar-ho.
  Doncs això, ja està ;).

  Actualització: En el cas que algú no tingui el Word (com en Jhony) deixo una imatge: clic per veure-la (hi apareix el resultat).

 8. ola soc el comprobador del polinomi i jo vaig trigar casi 2 hores a corregir-ho tot i fent-ho amb ruffini es triga moltissim mes per aixo m’ha agradat molt el teu metode de simplificacio. Jo primer vaig simplificar despres els vaig multiplicar en creu i llavors tachar els polinomis primers de dalt i de baix, akest metode l’he segit del meu profe de mates k diu k primer simplificar va molt mes rapid k fer-ho lo ultim. I ara la meva pagina web allotjada al servidor de l’Enric k es molt bon amic per compartir.
  Moltes gracies per el teu temps i per respondre tant rapid.

 9. Jejeje, doncs el mètode que he fet servir jo sortia al meu llibre de mates, no et pensis, no té mèrit. L’únic que passa és que ahir no tenia deures i ho vaig fer. I en quant a lo de passar-ho al teu propi domini sí que és millor, el que passa és que els que no tenim domini hem d’anar a webs d’aquestes per penjar coses XD.

 10. Clar que té merit, home! Per cert, per pujar arxius vaig descobrir un servei que va la mar de bé i no hi ha la quantitat de publicitat que hi ha en el que m’has dit abans: http://www.box.net

 11. Buff, jo el vaig triar a l’atzar. Normalment feia servir el Megaupload, però ara hi ha més publicitat. I no sabia si agafar el Sendspace o el Rapidshare, així que ho vaig fer per comoditat (el Rapidshare sempre m’ha resultat pesat de descarregar-hi coses). A més, el que em dius tu t’hi has de registrar, i els meus no 😛

 12. Vinga, dones pas a que faci un post explicant llocs on pujar arxius! 😀

 13. Fet!
  La veritat es que de polinomis he fet poc pero directament l’he desenvolupat i he vist de que anava el tema. Curiós el resultat, significat que a les matemàtiques les coses fàcils es poden posar molt difícil.
  Salut!

 14. Exactament! I potser és per això que hi ha gent que els té por, perquè algun professor no ho ha acabat de fer del tot bé.

Añade tu opinión

*

*